Over het project
''Het Struikmonster'' is een verhaal voor kinderen geïllustreerd met foto's, geïnspireerd door zowel mijn zoon als de natuur in mijn achtertuin, gelegen in het Nederlands bosgebied ''De Veluwe''. Het boek vertelt een bijzonder verhaal over een struikmonster dat gewend is te jagen op buitenbeentjes en kiest een houten hert als zijn volgende doelwit.
Pesten komt voor op alle leeftijden, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Mensen die gepest worden voelen zich vaak ellendig, bang, gekwetst en beschaamd. Heel vaak lijdt de persoon die gepest wordt in stilte en voelt zich eenzaam. Dit eigenaardige verhaal kan als uitgangspunt dienen voor een meer diepgaande discussie tussen een volwassene en een kind over onderwerpen als zich anders voelen, gelijkheid, empathie, tolerantie en vergeving.
''Het Struikmonster'' is een conceptuele voortzetting van het rijmende verhaal ''Wat gebeurt er met bladeren als ze van de bomen vallen?''. Het illustreert met natuurfoto's een verhaal, dat willekeurige verbindingen in de natuur benadrukt die tot nieuwe betekenissen leiden door digitale fotografische beelden te combineren, bij te snijden, te knippen, aan te passen, te herschikken, om te draaien en te spiegelen. Zo is het mogelijk om ongebruikelijke combinaties te bereiken die de kijker kan ontcijferen, samen met aanvullende tekstuele informatie. Naast digitale fotografische afbeeldingen omvat het project ook werk dat met andere fotografische technieken is gedaan, zoals Pinhole-techniek op een digitale camera en een omgekeerde lens op een digitale camera, en ook werk van andere media zoals handgemaakt papier, organisch materiaal en een geluidtrack. De speelsheid en experimenten van het boek kunnen verder verrijken en kan een kind de mogelijkheid bieden om met het boek te communiceren door in visuele zin actief betrokken te zijn in combinatie met tekstuele informatie en auditieve en tactiele zintuigen, wat een complexere betrokkenheid biedt.
Het handgemaakte boek
De portfolio van het project werd gebruikt om met de hand een fysiek boek te maken. Alle foto's, teksten en andere media zijn gemaakt door Ruta Saksens Kalmane in 2022. De soundtrack is gemaakt in samenwerking met Colin Martin Albert Saksens. De Nederlandse versie van het verhaal is bewerkt door Minon van Tol. Het boek is ontworpen met grafisch ontwerp advies van Ariffik Ariffin. Het boek bevat zuurvrij papier, gerecycled papier, suikerrietpapier, handgemaakt papier, houtloos zaadpotlood, organisch materiaal en een zak gemaakt van BIO-based plastics (gemaakt van plantaardige biomassa). Teksten en afbeeldingen zijn afgedrukt met inktcartridges die voor meer dan 40% uit gerecycled plastic zijn gemaakt. Het boekomslag bevat 100% biologisch katoenen garen en oplosmiddelvrije lijm. De kaft van het boek is op oplosmiddelvrij fotopapier geprint en op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd in Duitsland door MYPOSTER GmbH.
Alle boekpagina's (in het Nederlands):
コメント